maanantai 28. marraskuuta 2011

Tervetuloa, riistoelektroniikan lisävero!

Viime aikoina on ollut kovasti puhetta siitä, pitäisikö esimerkiksi kännykät ja tietokoneet tuoda ns. hyvitysmaksun eli "kasettimaksun" piiriin. Itse en monista muista poiketen jaksa pitää tätä kovinkaan pahana juttuna.

Tokihan hyvitysmaksun laajeneminen tarkoittaisi sitä, että uusia laitteita ostamalla tukisi jatkossa tahtomattaan "tekijänoikeusmafiaa" ja siihen kytköksissä olevia artisteja, joskus jopa useampaan kertaan. Tämä on kuitenkin mielestäni hyvin vähäinen ongelma verrattuna siihen, että kyseisiä laitteita hankkimalla tukee jo nyt ihan oikeita mafioita ja ihan oikeita ihmisoikeusrikoksia. Orjia menehtyy kongolaisilla kaivoksilla, jotta nykykännyköiden energiantarpeisiin saadaan riittävän järeitä akkuja. Kiinassa toiset orjat tekevät itsemurhia, koska heillä ei ole elämässään muuta sisältöä kuin sikahalpojen elektroniikkalelujen kasaaminen lähestulkoon nälkäpalkalla. Elektroniikan ylituotantoa ja ympäristöongelmia olen sivunnut jo aiemmin viimetalvisessa kirjoituksessani "Tarvitseeko meidän hukkua elektroniikkaromuun?".

EFF:n ja poliittisen piraattiliikkeen kaltaiset tahot ovat toki hyvällä asialla pitäessään meteliä tietotekniikkaan ja viestintään liittyvistä ihmisoikeuskysymyksistä, mutta varsin usein tuntuu, että ne ovat niin tiukasti jumiutuneet markkinavoimien ja virtuaalitodellisuuksien suodattamaan näkökulmaansa että unohtavat kolikon kääntöpuolelta löytyvät ongelmat kokonaan.

Koska kasettimaksulla on nähdäkseni mahdollista vähentää uuden elektroniikan ostamisen houkuttelevuutta, pidän sitä tässä yhteydessä enemmän hyvänä kuin huonona asiana riippumatta siitä, keiden turhien julkkisten tai liikemiesten elämää sen tuotolla rahoitetaan. Oikeastaan voisin hieman provosoiden todeta jopa, että mitä vastenmielisemmille artisteille ja sijoittajaloisille hyvitysmaksun tuotto menee, sitä parempi, sillä sitä paremmin ihmisiin on mahdollista valaa boikotti-intoa hyvitysmaksullisia tuotteita kohtaan.

En mitenkään varauksetta kannata ehdotetun kaltaista teostomaksua kännyköihin ja tietokoneisiin, mutta sen pohjalta voisi mielestäni rakentaa hyvinkin toimivan "elektroniikkalaitteiden ympäristö- ja ihmisoikeusveron". Tämä vaatisi sitä, että maksuun tehtäisiin kunnon porrastus, jossa riistomeiningistä sakotetaan ja elämänmyönteisyydestä palkitaan. En tiedä, mihin konkreettisiin ja helposti tarkistettaviin ominaisuuksiin tällainen porrastus olisi paras sitoa, mutta veikkaisin, että esimerkiksi yleinen tekninen avoimuus dokumentaation muodossa ja varaosien saatavuus voisivat korreloida perusinhimillisen etiikan kanssa varsin hyvin.

Pakollisten lisämaksujen käyttö markkinoiden ohjailemiseen voi tietysti kuulostaa kamalalta holhousmentaliteetilta, mutta niin kauan kuin markkinoille ei ilmesty "reilun kaupan kännyköitä" edes niille, jotka ovat oikeasti valmiita maksamaan sellaisista reilusti lisähintaa, on mielestäni ihan oikeutettua luoda sellaisille tilaa lakiteknisin keinoin.

Toivotan siis tervetulleeksi hyvitysmaksun laajenemisen, kunhan sen painopiste siirretään mahdollisimman pian pois tekijänoikeusteollisuudesta ihmisoikeus-, kansalaisoikeus- ja ympäristöpolitiikan puolelle.

18 kommenttia:

Milla kirjoitti...

Sitten ne laitteet tilataan ulkomailta...

emigrantti_antti kirjoitti...

Hyvä pointti Millalta. Itsekin pyrin käyttämään ainoastaan eettiseksi tunnistettuja Suomalaisia elektroniikkatuotteita kuten Fiskarssin veitsenteroittimet, ja tämä viestikin on kirjoitettu Mikro Mikko-tietokoneella.

Ehkä olisikin syytä ottaa kasettimaksu käyttöön takautuvasti ja näin koskemaan kaikkia vuoden 2000 (lue: Napsterin suosion räjähtämisen) jälkeen myytyjä kasetti- ja cd-tallentimia.

Näin vältettäisiin se sudenkuoppa, että markkinoille jäisi pyörimään paljon "pimeitä" laitteita, joista tätä maksua ei ole maksettu.

Keijo Ahlqvist kirjoitti...

Luulen, että noi musiikkibisneksen tyypit joille veron tuotto ropisee, ostavat koko rahalla elektroniikkaa.

Jos haluaa toimia solidaarisesti, siihen on väyliä.

emigrantti_antti kirjoitti...

Nämä "väylät" kiinnostavat minuakin, tosin ymmärrän jos niistä ei voi keskustella tarkemmin yleisellä foorumilla.

viznut kirjoitti...

Milla, tunnetko moniakin, jotka tilaavat esim. hehkulamppuja ulkomailta?

Väittäisin, että taviskuluttaja valitsee aina sen helpoimman vaihtoehdon jolla saa tarpeen jotenkuten tyydytettyä. Jos kännykän tai läppärin saa maitokaupasta ei-ihan-sikakalliilla, niin sellainen hankitaan mieluiten sieltä, oli muilla vaihtoehdoilla millaiset edut hyvänsä.

Teostonkätyri kirjoitti...

"Nämä "väylät" kiinnostavat minuakin, tosin ymmärrän jos niistä ei voi keskustella tarkemmin yleisellä foorumilla." - thinktank

Tunnetuin väylistä lienee Universal Serial Bus, eli tämä Universaali sarjatuotantoa ja ihmisten eriarvoistusta tarjoava väylä. Miksi työn hinnan ja arvon suhde riippuu siitä missä päin maailmaa työtä tehdään? Tuotteiden kuljettamisen hinta ei ole nykyäänkään ongelma tässä kohtaa.

auvo rouvinen kirjoitti...

Tuo olisi helppo toteuttaa, samoin kuin energiavero. Alkuun vero on 100% laitteen hintaan lisää, mikäli valmistaja hankkii todisteet toiminnastaan, maksu alenee.

Anonyymi kirjoitti...

Teostolle menevä hyvitysmaksu on todellisuutta ja sitä jopa halutaan laajentaa; siksi on hyvä keskittyä sen purkamiseen. Verotus laitteiden valmistuksen eettisyyden perusteella on toki hyvä ja kannatettava ajatus, mutta aika kaukana käytännöstä tällä hetkellä. Ensiksi pitäisi saada Teosto luopumaan omasta hyvitysmaksustaan, mikä ei varmasti ole helppo nakki ja sen jälkeen voidaan sitten miettiä, voisiko samankaltaisia maksuja käyttää johonkin muuhun tarkoitukseen.

Anonyymi kirjoitti...

Tilaan lamppuja ulkomailta. Mutta asiaan. Kulutukseen tai laitteiden hankintaanhan tällä maksulla ei juurikaan ole vaikutusta, niinkuin ei ole muutoinkaan mattomaisilla tai veron tyyppisillä maksuilla. Kaikki ostavat puhelimensa silti ja teosto ja artisti saavat rahansa.

Minun mielestäni ongelma onkin siinä että valtion mandaatilla yksi (taino, muutama) järjestö saavat monopolin kerätä rahaa lain pakottamilla maksuilla. Keräämisen jälkeen voivat he maksaa sen valitsemilleen artisteille ja myös käyttää rahan järjestönsä pyörittämiseen, eli maksaa itselleen palkkaa, pelkästään siitä hyvästä että toimivat välikätenä. Tottakai tällaisen järjestön leivissä olevan kannattaa tällaisen lisätienestin puolesta lobata. Ihan yksi lysti tienaako artisti enemmän tai vähemmän radiosoitolla.

cpt kirjoitti...

Mielenkiintoinen yhtymä reiluun kauppaan ja kasettimaksuun. Tietysti huomaat ongelman, että rahat menevät vääriin taskuihin. Toisin kuin sinä, en kuitenkaan usko kenenkään rupeavan boikotoimaan elektroniikkatuotteita vain kasettimaksun takia. Tämä on näitä asioita, joissa monta ihmistä hampaat purren maksavat ja harvat yksilöt vetävät voitot taskuihinsa.

Mutta mielestäni tämä ei edes ole pääasia. Pitäisi ottaa vielä pari askelta taaksepäin ja katsoa kokonaiskuvaa. Žižek selittää itseäni paremmin, miksi tällaiset reilut kaupat ja muut maksut eivät todellisuudessa muuta asioita:

http://www.youtube.com/watch?v=hpAMbpQ8J7g

Mikko Järvinen kirjoitti...

Ei tietenkään boikotoida. Mutta autovero Suomessa toimii juuri niin. Autoja käytetään pitempään kuin muualla Euroopassa, koska uudet autot ovat niin kalliita.

appas kirjoitti...

lo-tek: http://www.granbytv.com/3671__Antenna.jpg
hi-tek: http://www.freefoto.com/images/15/19/15_19_1---Tree--Sunrise--Northumberland_web.jpg

Anonyymi kirjoitti...

No olipa nyt kertakaikkisen kehno rinnastus tässä kirjoituksessa. Selitän:

Minusta on höpsöä markkinavoimien ja virtuaalitodellisuuksien suodattamassa näkökulmassa eleilyä se että keskustelee yhtään mistään muusta ongelmasta kuin siitä että Afrikassa kuolee nälkään ja helposti hoidettaviin tai estettäviin tauteihin väkeä ihan joka hempulan sekuntti.

Ja tietyllä tavalla olen tuossa ihan tosissani - Afrikan tilanne on aivan järkyttävä inhimillinen katastrofi. Mutta kun, viznut hyvä, maailma ei toimi niin. Kyllä se että naapurin Penan vaimo hakkaa sitä kotona on ihan relevantti ongelma johon kannattaa puuttua, vaikka Kiinassa poliisi hakkaa toisinajattelijoita joka nyt on hiukkasen vakavampi ja laajempi juttu.

Eli otetaanko ne ongelmat ihan erillään, kiitos. Toki olen sitä mieltä että elektroniikkatuotannon verinen tausta on hyvä nostaa pöydälle, mutta ei tämän kasettimaksukeskustelun kimppuun hyökkäämällä, kiitos. Effi ja PiPu vaikuttavat täällä Suomessa, eivät Kongossa tai Kiinassa.

Mutta reilun kaupan kännykät olisivat toki mainio juttu.

Anonyymi kirjoitti...

"Milla, tunnetko moniakin, jotka tilaavat esim. hehkulamppuja ulkomailta?"

Hehkulampuille ei vielä ole tarvetta, kun ihmiset ostivat niitä kesämökkien kaapistot täyteen. CD-levyt sen sijaan on ostettu jo pitkään ulkomailta: esim. Verkkokaupan Eestin tytäryhtiön kautta on veivattu aika kasat hyvitysmaksullista tavaraa. Samoin viinojen ja Mersujen hakeminen ulkomailta on suorastaan kansanhuvia. Parin euron takia ei ehkä vielä kannata valtavasti vaivaa nähdä, mutta jos kerran mekanismit hyvitysmaksun kiertämiselle ovat jo olemassa niin miksi jättää käyttämättä?

Joel Kaartinen kirjoitti...

Paskan tukeminen koska se näyttää siltä että se sattuu haittaamaan jotain toista paskaa ei ole erityisen kestävä toimintamalli. Edes silloin kun se itseasiassa toimii, niin sen vaikutus jää tilapäiseksi ja helposti kääntyy vastakkaiseksi.

Tässä tapauksessa varsinkaan ei ole mitään takeita että kyseinen vero mitenkään vähentäisi elektroniikan ostamista. Pahimmassa tapauksessa jopa lisää sitä.

Näiden ihmisten tulotilanne ei mitenkään parane siitä jos elektroniikan kysyntä lakkaa ja heidän työnsä loppuu. Päinvastoin, he joutuvat syvemmälle ahdinkoon kun tämä vähäinenkin palkka katoaa.

Jos haluat oikeasti että näitä ihmisiä kohdeltaisiin paremmin, keskity sellaiseen toimintaan, joka antaa heille parempia mahdollisuuksia. Heitä ei auta se että heillä jo olevat huonot mahdollisuudet viedään pois.

Kaikista parasta olisi jos pystyisi järjestämään jotain joka auttaa näitä ihmisiä auttamaan itse itseään.

Arto Kekkonen kirjoitti...

Yhdyn sinänsä useisiin muihin kommentoijiin siinä, että tekijänoikeusteollisuudelle menevä hyvitysmaksu ei ehkä sittenkään ole kovin kaksinen tapa ajaa tätä asiaa.

Mutta huomion kiinnittäminen ihmisoikeusasiaan on kyllä jo itsessään ansiokasta. Teknologiaorientotuneiden blogaajien (toimittajista puhumattakaan) soisi kirjoittavan paljon enemmän tällaisista aiheista, ainaisen härveleiden perään kuolaamisen sijaan. Effiltä, piraattiliikkeeltä ja muiltakin olen jo pitkään toivonut edes jonkinlaista ongelman tiedostamista.

En itse asiassa äkkiseltään keksi yhtään tahoa, joka täälläpäin aktiivisesti ajaisi "reilun kaupan elektroniikan" asiaa. Vaikka monta asiaa voi ostaa puodista epäreilunakin paljon eettisemmin valmistettuna.

viznut kirjoitti...

Nyt kun tuo Effikin osoitti olevansa laitekauppiaiden sponsoroima lobbauskerho, niin tarvetta tosiaankin olisi jollekin vastaavalle teknologiaorientoituneelle järjestölle, joka näkisi laajemman kokonaisuuden ja näihin asioihin liittyvät todelliset suuren maailman ongelmat.

Arto Kekkonen kirjoitti...

Suomessakin toimii toki MakeITFair-kampanja (http://makeitfair.fi/), joka on Eettisen kaupan puolesta ry:n ja FinnWatchin projekti.

Sen puitteissa on julkaistu ihan relevantin oloisia tutkimuksia, mutta mitään suurelle yleisölle näkyvämpää toimintaa ei taida liiemmin olla. Osittain kyse on varmaan siitä, että reilua kauppaa ajavilla aktivisteilla riittää muutenkin hommaa, ja voisin kuvitella, ettei elektroniikkabisnes edes ole monille kovin tuttu ala. Sikäli ehkä nimenomaan teknologiaorientoituneiden, asiasta kiinnostuneiden perustamalle järjestölle olisi tilausta.

Minun on tosin vähän vaikea keksiä, miten täältä pohjolan perukoilta lähtisi asiaa ajamaan. Keskeiset tuotantopäätökset tehdään kuitenkin enimmäkseen aika kaukana meistä (noh, onhan täällä toki vielä se Nokia, joka voisi näyttää esimerkkiä). Teen, ruoan ja vaatteiden reiluutta ajaville riittää monenmoista tehtävää. Esimerkiksi Helsinkihän taisi juuri julistautua reilun kaupan kaupungiksi. Elektroniikan suhteen ollaan vielä aivan ruohonjuuritasolla: ennen kuin voidaan edes yrittää valistaa kuluttajia, julkishallintoa saati sitten yrityksiä reilun kaupan elektroniikan hankkimisesta, sellaista pitäisi ylipäänsä olla olemassa. Mutta mitä sen asian edistämiseksi sitten voi tehdä?

Ja loppujen lopuksi lienisi tietysti paljon parempi mennä tuollaisen kuvailemasi riistoveron suuntaan, silloin kun ei jouduttaisi vähän naiivisti kuvittelemaan, että ihmiset jaksaisivat joka kerta verkkopuodissa asioidessaan etsiä sertifikaatteja ja kaivella tuotantoketjuja.